Sidor

fredag 10 augusti 2012

Project Unhealthy

För länge sedan satt jag och kollade på The Doctors på fyran, kom att tänka på ett projekt som ena programledaren genomförde, ett "project unhealthy". Det var skrämmande att se hur en veckas ohälsosam kost och ingen motion gör för en kropp. Programledaren var vältränad från början och fick försämrade värden, tänk då vad som händer med en person som inte är vältränad och gör detta flera gånger i veckan eller kanske rent av varje dag?

Det jag inte riktigt har förstått är att efter en (1) ohälsosam måltid så drar blodkärlen ihop sig och låter hjärtat jobba hårdare, detta sker alltså på en gång! Tänk bara vad det gör för din kropp om du äter flera ohälsosamma måltider om dagen, flera dagar, veckor... Programledarens blodtryck gick från fantastiskt bra till högt! Tänk bara vad det gör för din kropp om du äter flera ohälsosamma måltider om dagen, flera dagar, veckor...

Hjärnan spelar oss ett spratt när vi äter ohälsosamt. Vi blir hungriga och vi äter mat, vi känner oss tillfreds när vi äter och en stund efteråt. Sen kommer dippen, vi mår dåligt och blir kraftlösa. Vi orkar inte göra mycket, får svårt att koncentrera oss. Kroppen samlar på sig fett, sen blir vi hungriga och vill äta mer ohälsosam mat. Det är en ond cirkel, som enbart du kan välja att styra ifrån.

Filmklipp från The Doctors
Del 1/4
Del 2/4
Del 3/4
Del 4/4

Motion är livsviktigt. Att få in vardagsmotionen varje dag kan låta klyschigt, men det får inte glömmas bort. Ta trapporna istället för rulltrappan eller hissen, hoppa av en busshållplats tidigare. Allt handlar om planering och prioritering. Hur mycket prioriterar du din egen hälsa?

1 kommentar:

  1. Precis samma sak med det vi dricker...
    Hörde om en studie som gjorts på friska, vältränade surfare. Blodvärden och tester gjordes inledningsvis och visade på riktigt på värden, det var bra shape på killarna. De fick alla dricka Redbull och blodvärden och tester gjordes på nytt... allas värden var VÄLDIGT försämrade och risken för att få hjärtinfart, hjärtproblem etc hade mångdubblats.. en effekt som höll i ett par timmar... innan kroppen kunde rädda upp situationen och komma tillbaka till normalläge igen.

    Tänk då vad som händer om man både äter OCH dricker grejer, runt var 3-5 timme, som alla försätter kroppen i samma farozon... Snacka om att spela rysk roulette!

    SvaraRadera