Sidor

torsdag 4 oktober 2012

Rehabtape - för snabbare läkning

För några veckor sedan gick jag en grundkurs i kinesiologitejp. K-tape är elastisk tejp som hjälper kroppen att läka och återhämta sig efter en skada eller för att lindra smärta. Tejpen används som ett komplement till vanlig rehabiliteringsträning för att på snabbaste sätt få idrottaren tillbaka till träning och tävling.
Kinesiotejp lindrar smärta och underlättar lymfdränage genom att mikroskopiskt lyfta huden. Den tejpade delen bildar små upphöjningar i huden. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändar och smärtreceptorer och smärtan lindras. Trycket lättas gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas, vilket förstärker och påskyndar kroppens egen läkning. Blodcirkulationen ökad och slaggprodukter transporteras bort.

Jag ska gå en fortsättningskurs i december för att lära mig mer. Att applicera en tejpbit på en kroppsdel är väldigt enkelt. För att veta hur den ska appliceras är det bra att ha grundläggande kunskaper i anatomi, musklernas fäste och ursprung.

Jag har tejpat fler personer (knä, ländrygg, nacke, vad, lår) och alla har upplevt mindre smärta eller bättre stabilitet. Ett exempel som jag går runt och myser med är en truppgymnast som har en elak sträckning på insida lår. Jag la två tejpbitar, en längs med m. semimembranosus och en längs m. semitendinosus. Hon kände ingen skillnad direkt efter applicering, men sen fick jag ett meddelande på facebook om hur hon kunnat träna på bakåt-varv på väldigt länge. Sträckning på insida lår är vanligt inom truppgymnastik på momenten hjulning och rondat om man inte har värmt upp tillräckligt eller inte låter sträckningen läka helt och hållet. Tänk vad en liten tejpbit kan göra!

Inflammerad muskel utan k-tape
- blockerade kapillärer och lymfkärl
- reducerad blodcirkulation
- reducerad syresättning
- reducerad rörlighet
- tryck på receptorer
- smärta

Inflammerad muskel med k-tape
- kapillärer och lyftkärl expanderas
- ökad blodcirkulation
- transporterar bort vätska
- förbättrad syresättning
- förbättrar rörligheten
- minskat tryck på receptorer
- ingen/mindre smärta

Tejprullarna har olika färger: blå, grön, rosa, svart, orange, beige, vit. Det är ingen skillnad på färgerna, utan alla har samma funktion: hjälpa kroppen. Färgerna är mer psykologiska än fysiologiska, t.ex. så har jag tejpat svart på killar och rosa/blå på tjejer... Själv tycker jag orange är coolt!

Har du använt k-tape? Vad är din upplevelse av tejpen?

K-tape är ingen magisk tejp, utan den är ett helt fantastiskt hjälpmedel för personer med långdragna idrottsskador eller smärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar